
M&S FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

2019 DoD MANAGERIAL AND SUPERVISORY LEARNING AND EVALUATION FRAMEWORK 

1. Are military supervisors and managers of civilians required to complete the same 

training as civilians as outlined in this Framework?  

(A) Yes. The intent of the Framework is to ensure that supervisors and managers of 

DoD civilian employees are consistent in the implementation of the lawful 

requirements in supervising civilian employees. 

2. Are experienced/senior supervisors and managers required to complete the same initial 

training requirements as newly appointed supervisors and managers if they previously 

have not completed that training?  

(A) Yes. DoD Components may choose to provide a modified version of this training to 

meet the unique needs of experienced/senior managers and supervisors, provided 

the training is in alignment with the DoD Framework. 

3. After completion of initial training, 5 CFR § 412.202 requires “follow up periodically, but 

at least once every three years, by providing each supervisor and manager additional 

training…” and the National Defense Authorization Act of Fiscal Year 2010 (NDAA FY 

2010) Section 1113 indicates that supervisors “shall be required to complete a program 

at least once every three years.” How can Components meet these requirements?  

(A) After completion of initial training, Components designate the type and content of 

training program that must be completed by a manager or supervisor at least once 

every three years so long as the training covers the mandatory topics in the DoD 

M&S Learning Framework. 

4. What does “compliance” look like?  

(A) Total Compliance assumes: a) Components provide M&S training in alignment with 

the DoD Framework; and b) supervisors and manager (supervisory personnel) 

complete training per the legal requirements or are on schedule to complete in a 

timely manner, in accordance with the Framework. Example of “on schedule”: if a 

supervisor completed their initial supervisory training as required in FY 2017, they 

will not be due for the three-year “refresher” training until FY 2020. When reporting 

on training completions in FY 2019, this individual is considered “on schedule” and 

not delinquent.

https://www.gpo.gov/fdsys/granule/CFR-2012-title5-vol1/CFR-2012-title5-vol1-sec412-202


 

5. What are the consequences of not completing training in accordance with the 

Framework? 

(A) To the extent that a supervisor or manager fails to complete training within the 

specified timeframe, his/her supervisor is encouraged to contact their local labor 

and employee relations staff for guidance on non-compliance. 

Components/Agencies may also refer to OPM’s guidance outlined in the Frequently 

Asked Questions section of the 2015 Federal Supervisory and Managerial 

Framework and Guidance. 

6. Are managers required to go through training for supervisory skills before moving into 

the managerial skills training?  

(A) Yes, however, Components are encouraged to ensure managers obtain the 

appropriate level of training at the right time of their leader development and 

within the DoD Framework. 

7. Why are some topics and learning outcomes in the Supervisory and Managerial Sub-

Frameworks the same?  

(A) Four (4) identical topics originate in 5 CFR 412.202, which specifically cites 

supervisors and managers requiring training in the topics outlined, however, the 

learning outcomes are tailored for supervisory and managerial skills, respectively. 

8. How should a DoD Component decide which Sub-Framework (Supervisory Skills or 

Managerial Skills) applies to their supervisors and managers, if the titles “supervisor” and 

“manager” are used inter-changeably by the Office of Personnel Management (OPM)?  

(A) Components should utilize existing classification standards and definitions (from 

the (General Schedule Supervisory Guide) and ensure position descriptions, and 

related documentation, accurately reflect duties and responsibilities. Most 

commonly used classification standards are outlined in Appendix II of the DoD 

Framework. 

9. Can managers and supervisors complete the same training?  

(A) Yes, however, as referenced in the “Desired Outcomes” (outlined in the DoD 

Framework), Components are encouraged to respect the time and specific needs of 

managers and supervisors and to ensure the right people get the right training at 

the right time in their development (i.e., avoid “over-training”). 

*Successful Practice: Components have options for how to implement. They can develop two unique 

courses and identify supervisors and managers via classification guidance and codes or through self-

identification via a learning management system (LMS). Another option: if these courses are on-line or 

in-classroom, Components can create two tracts (or specific modules) to cover mandatory 

requirements: e.g., tract 1 is supervisory and tract 2 is managerial, with Components directing 

supervisors and managers to either track 1 and 2, or both if circumstances warrant. 

https://www.opm.gov/wiki/uploads/docs/Wiki/OPM/training/Complete%20508-%20Frameworks,%20Fact%20Sheet,%20learning%20objectives,%20and%20additional%20resources.pdf
https://www.opm.gov/wiki/uploads/docs/Wiki/OPM/training/Complete%20508-%20Frameworks,%20Fact%20Sheet,%20learning%20objectives,%20and%20additional%20resources.pdf
https://www.opm.gov/wiki/uploads/docs/Wiki/OPM/training/Complete%20508-%20Frameworks,%20Fact%20Sheet,%20learning%20objectives,%20and%20additional%20resources.pdf
https://www.opm.gov/policy-data-oversight/classification-qualifications/classifying-general-schedule-positions/functional-guides/gssg.pdf


 

10. Are supervisory executive level personnel (civilian executives, General Officers, Flag 

Officers) required to take M&S training?  

(A) Per the Office of Personnel Management (OPM) Framework for the Continuing 

Development of Federal Senior Executives: “OPM published final regulations on 

Supervisory, Management, and Executive Development, 5 CFR part 412, on 

December 10, 2009 outlining mandatory leadership training requirements. These 

regulations discuss systematic training and development of supervisors, managers, 

and executives, and require new executives to receive training when they make 

critical career transitions, for instance, from manager to executive. This training 

should be consistent with assessment of the needs of both the agency and the 

executive.” Training implementation is at Components’ discretion, however, at a 

minimum should be in alignment with 5 CFR part 412.202. 

11. Must Component programs be a certain number of hours or follow a specific format to 

meet the learning outcomes outlined in the DoD Framework?  

(A) No. DoD Components are responsible for determining the appropriate length and 

format as long as it is in alignment with the DoD Framework. 

12. Are there specific learning objectives that Components are required to incorporate in 

their training programs?  

(A) No. The Framework provides learning outcomes only, with the intention of allowing 

each Component to customize programs to meet specific needs. 

13. If a supervisor or manager receives M&S training in one DoD Component and moves to 

another DoD Component, are they required to take the training again in the new 

Component?  

(A) It is at the discretion of the receiving DoD Component. 

14. If a supervisor or manager receives M&S training in another Department or Agency – 

outside DoD - and moves into a supervisory or managerial position within DoD, are they 

required to take the training again in the new DoD organization?  

(A) It is at the discretion of the DoD Component; however, the DoD M&S Framework is 

specific to meet the intent of the DoD mission. 

15. There are DoD supervisors and managers who supervise employees of another 

Component. Does this mean that some supervisors and/or managers may be required 

to complete multiple Component trainings?  

(A) It is at the discretion of each DoD Component regarding training requirements, 

however, the Department encourages reciprocity to the extent practicable. This will 

require coordination with and support from Human Resources offices at the local 

level. 

https://www.chcoc.gov/content/framework-continuing-development-federal-senior-executives
https://www.chcoc.gov/content/framework-continuing-development-federal-senior-executives
https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2012-title5-vol1/pdf/CFR-2012-title5-vol1-part412.pdf
https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2012-title5-vol1/pdf/CFR-2012-title5-vol1-part412.pdf


 

16. DoD supervisors and managers of civilian employees fall into various categories 

(including personnel systems), e.g., Appropriated Fund (APF), National Guard Technician 

(NG Tech), Nonappropriated Fund (NAF), Local National (LN), Active Duty military, 

Defense Civilian Intelligence Personnel System (DCIPS), Acquisition Demonstration, etc. 

Additionally, DoD supervisors and managers in one category may supervise employees 

who fall under another category (e.g., APF supervising NAF). Does this mean that some 

managers and supervisors of DoD civilians may be required to complete multiple 

trainings?  

(A) The trigger for the primary training should be: “whom does the supervisor or 

manager supervise?” Components must ensure that each manager and supervisor 

receives appropriate training and support, respective to the employees supervised, 

and it is at Component discretion if multiple trainings are required. The 

Department encourages reciprocity. Components must provide training in 

alignment with the Framework, regardless of category (e.g., personnel system or 

Title). 

 

(NOTE: The Defense Civilian Personnel Data System (DCPDS) Field “Type Employee 

Supervised” indicates the population supervised, e.g., Appropriated Fund, NAF, LN, 

military, National Guard Technician).  

17. Does this training requirement apply to Nonappropriated Fund (NAF) personnel?  

(A) Yes. DoD Components are required to ensure all DoD managers and supervisors (to 

include NAF managers and supervisors) of DoD NAF employees receive appropriate 

training in accordance with the Framework. 

18. Does this training requirement apply to Local Nationals?  

(A) Yes. DoD Components are required to ensure all DoD managers and supervisors (to 

include local national managers and supervisors) of DoD local national employees 

receive appropriate managerial and supervisory training in accordance with the 

DoD M&S Learning and Evaluation Framework. DoD Components are responsible 

for making sure the training is in compliance with all applicable Status of Forces 

Agreements, local and country-specific workplace laws and regulations, local labor 

agreements, local and regional command regulations, and applicable DoD-wide 

regulations. 

19. The DoD Framework appears to be aligned with leadership competencies. Are these 

competencies required to be addressed in Component training programs?  

(A) No. The DoD Framework includes examples of leadership competencies that can be 

incorporated into programs at the discretion of each DoD Component. The 

leadership competency examples align with the DoD Civilian Leader Development 

Continuum. 



 

20. Are DoD Components required to adopt all of the OPM Federal Supervisory & 

Managerial Training Frameworks?  

(A) No. Components may use OPM’s guidance to supplement requirements outlined in 

the DoD Framework. 

21. Can Components waive all or part of the M&S training requirement in NDAA FY 2010 

and 5 CFR Section 412.202?  

(A) No, this would constitute a violation of U.S. Federal Law as well as DoD policy and 

guidance. 

22. Does the DoD Framework apply to personnel in temporary supervisory or managerial 

appointments?  

(A) It is at the discretion of each DoD Component to require training for individuals in 

other than permanent appointments. All reasonable efforts should be made to 

provide training, education and support for the individual to successfully perform 

their duties. 

23. Section 1113 of NDAA FY 2010 requires experienced supervisors to mentor new 

supervisors. Is this requirement incorporated in the DoD Framework?  

(A) No. The DoD Framework discusses the topics and learning outcomes, including 

motivating and mentoring employees, but does not implement a general DoD 

mentoring program. The Department is meeting this mandate via the DoD 

Mentoring Resource Portal, which is an online repository of comprehensive 

mentoring information available to all DoD Components and employees. Within 

this portal is guidance for supervisor-specific mentoring. The Department expects 

mentoring programs to be implemented at the Component level. 

24. Do political appointees with supervisory responsibilities need to receive training?  

(A) Political appointees with supervisory responsibilities must receive training within 

their first year of appointment. They must also receive refresher training. Agencies 

should incorporate training of political appointees into their supervisory training 

policies. 

https://www.opm.gov/wiki/uploads/docs/Wiki/OPM/training/Complete%20508-%20Frameworks%2C%20Fact%20Sheet%2C%20learning%20objectives%2C%20and%20additional%20resources.pdf
https://www.opm.gov/wiki/uploads/docs/Wiki/OPM/training/Complete%20508-%20Frameworks%2C%20Fact%20Sheet%2C%20learning%20objectives%2C%20and%20additional%20resources.pdf
https://www.dcpas.osd.mil/CTD/Mentoring
https://www.dcpas.osd.mil/CTD/Mentoring

